Solliciteren 2.0

Solliciteren 2.0

Waar je voorheen regelmatig keek op diverse jobsites als Monsterboard en Nationale Vacaturebank, de krant doornam en misschien bij uitzendbureaus binnenstapte, wordt er van de dag toch een hele andere aanpak vereist.

Ineens moet je je afvragen ‘ben ik wel vindbaar op het Internet?’ en zo ja, ‘wat staat daar dan allemaal over mij?’. Tijdens de workshops voor 45+ers leerde ik de deelnemers het belang van vindbaarheid, het nut van Linkedin en het onderhouden van contact via sites als Hyves en Facebook. Het merendeel had hier nog niet iets meegedaan. Waarom zou je ook, als je blij bent met je baan en je helemaal geen intentie hebt om er weg te gaan? Eerst onderga je een (vaak) onaangename ontslagprocedure en dan blijkt er ook nog een hele vernieuwde manier van werk zoeken te zijn. De moed zakt sommigen in de schoenen en dat is begrijpelijk.

Belangrijk om te weten: vacatures worden veelal ingevuld via een eigen netwerk. Ruim 60% van de vacatures wordt niet openbaar gepubliceerd. Dat betekent dat de kans op een nieuwe baan aanzienlijk wordt vergroot wanneer iemand zijn eigen netwerk in kaart brengt èn benut.

Bedrijven geven de voorkeur aan kandidaten die via eigen medewerkers zijn geïntroduceerd. Eigen medewerkers weten immers wie goed binnen een afdeling en de heersende cultuur past. Daarnaast wordt er ook actief naar kandidaten gezocht door recruiters en bedrijven op websites als Linkedin.

We ontkomen er tegenwoordig dus niet aan om onze zoekmethodes aan te passen.Wie nog geen Linkedin-profiel heeft, zou daar nu eigenlijk wel mee moeten starten. Ook al heb je werk en verwacht je er voorlopig ook nog wel te kunnen blijven. Breng je netwerk in kaart voor het moment dat het onverhoopt nodig is. En heb je het zelf niet nodig, dan ben je zelf een waardevol contact voor iemand anders! Gedurende je werkzame leven ontmoet je zoveel mensen. Contacten die je na verloop van tijd uit het oog verliest, maar waar je meestal leuk mee hebt samengewerkt.

We kennen in deze tijd allemaal wel iemand die op zoek is naar werk, vanuit werkloosheid of vanwege behoefte aan verandering. Als iemand je vraagt mee te denken, doe je dat natuurlijk. Andersom zou dat immers ook fijn zijn. Vroeger, toen netwerken nog geen netwerken heette, was het heel normaal om elkaar te helpen bij het vinden van werk.

En zo werkt Linkedin ook. Lastig? Vraag eens of je met iemand mee kan kijken zodat je een beeld krijgt van de mogelijkheden! Wat zet iemand wel en niet in zijn profiel en hoe onderhoudt je nu zo’n netwerk.

Wil je meer weten over Linkedin? Er zijn diverse praktische boeken beschikbaar, waarin stapsgewijs wordt uitgelegd hoe je een account aanmaakt en wat Linkedin voor je kan betekenen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s