Geeft u mij maar werk.

Geeft u mij maar werk.

Wanneer het niet lukt om werk te vinden en er vaak maanden, soms zelfs jaren, zonder werk voorbijgaan, is het wenselijk om hulp te krijgen. ‘Geeft u mij maar werk’, hoor ik dan aan mijn bureau.

In de samenleving heerst het idee dat mensen in een uitkeringspositie van werk voorzien moeten worden. Dat er kennelijk sprake is van het vergeven van banen. Helaas, zo werkt het niet. Iemand die geruime tijd werkloos is, wordt geacht zelf naar werk te zoeken en iedere baan te accepteren. Er wordt een nadrukkelijk beroep gedaan op zelfredzaamheid, eigen initiatief en een proactieve houding.

En toch lukt het sommigen niet om werk te vinden, vaak door verklaarbare oorzaken. Deze groep heeft natuurlijk hulp nodig. Bij het vinden van werk, maar vooral bij het verhelpen van psychische problematiek, schuldsanering en huisvestingsissues. Deze groep heeft een grote afstand tot de arbeidsmarkt, zoals dat heet. Voor deze groep is er in een enkel geval wèl een mogelijkheid om werk aangeboden te krijgen. Dit gebeurt vanuit het idee dat werk iemand kan helpen het leven weer op de rails te zetten. Het gaat bijvoorbeeld om inpakwerk, grondwerk, schoffelen, snoeien of schoonmaakwerk. En voor de goede orde, het gaat om werk met behoud van uitkering. Dit betekent dat diegene er niks extra’s mee verdient, maar werkt voor de bijstandsuitkering. Ik heb het over uitzonderingen, met een aantoonbare reden.

Werk aangereikt krijgen, betekent ook niet dat iemand daarna langdurig aan het werk is. Het gaat om weken, hooguit maanden. Een werkgever die zo’n arbeidsplaats aanbiedt, kan vaak geen enkele garantie afgeven over de periode na het werken met behoud van uitkering. De getoonde inzet wordt meestal niet beloond met een arbeidsovereenkomst. De situatie verandert op termijn dus niet.

‘Geeft u mij maar werk’. Dat zou geen goed teken zijn, leg ik mijn klant dan uit. Het zou betekenen dat er sprake is van meervoudige problematiek, zo iemand ziet vaak geen uitweg meer en dreigt op korte termijn door het vangnet heen te zakken. Met andere woorden, het te vergeven werk zou géén ambitie moeten zijn. Er alles aan doen om te voorkomen dat er werk aangeboden wordt, is een beter streven.

Al geruime tijd werkloos en een bijstandsuitkering? Onderstaande vragen kunnen u helpen een plek op de arbeidsmarkt te veroveren.

Ter overdenking:

  • Waarom bent u geschikt voor bepaald werk? Wat voor een medewerker krijgt de werkgever als hij u een baan aanbiedt?
  • Wat doet u aan uw eigen zichtbaarheid als werkzoekende?
  • Waar zoekt u naar werk? En waar nog niet?
  • Welke aanpak heeft u in het verleden werk opgeleverd? Of anderen?
  • Wie kunnen u helpen en zijn bereid met u mee te denken?
  • Wanneer bent u onafhankelijk van een uitkering? Reken het uit.

Onderzoek uw aanpak om werk te vinden kritisch èn maak werk van werk zoeken. Hiermee voorkomt u dat u behoort tot de selecte groep bijstandsgerechtigden die een baan aangeboden krijgen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s