Parttime werken met een uitkering, mag dat?

Parttime werken met een uitkering, mag dat?

Er blijken veel vragen te zijn over het accepteren van werk wanneer er sprake is van een uitkering. In de gesprekken aan mijn bureau komt vaak de veronderstelling voorbij dat er naar fulltime werk gezocht moet worden. Vaak lopen mensen al geruime tijd rond met dit idee en hebben ze deze vraag niet eerder willen of kunnen stellen. Zonde, want de kans dat iemand een (parttime) passende baan vindt die aansluit op eerdere werkervaring, is vele malen groter vlak voor of na een ontslag. Dit is voor dat moment erg fijn. En het zorgt uiteindelijk ook voor eenduidigheid in het CV. Het maakt in zo’n geval niet uit of het fulltime of parttime werk betreft. Het gaat om het effect, op de korte en lange termijn.

Met een WW- of een bijstandsuitkering kan iemand dus een parttime baan accepteren. Vervolgens is er sprake van een restant van de uitkering en blijft iemand verplicht te solliciteren naar aanvullend werk om in z’n geheel uit de uitkering te komen. Sommige parttime banen zijn zelfs erg goed te combineren. Hierdoor wordt het mogelijk om financieel niet langer afhankelijk te zijn van de overheid. Blijft er een minimaal bedrag aan uitkering over, dan is het ook mogelijk om van dit gedeelte af te zien. Hiermee vervalt uiteraard ook de sollicitatieplicht.

Wanneer iemand parttime werk aanvaardt, vindt er een verrekening met de uitkering plaats. Dit betekent in de praktijk doorgaans dat iemand er niet financieel op achteruit gaat. Er is in het vervolg sprake van een aanvullende uitkering.  Wat dit concreet betekent, hangt van de situatie af. De hoogte van de bestaande uitkering en het salaris of de uren van het gevonden parttime werk spelen hierbij een wezenlijke rol.

Komt er een leuke parttime functie op je pad? Stel jezelf eens de volgende vragen:

 • Welke positieve wending zal het accepteren van deze baan hebben op je leven?
 • Wat zijn de voordelen van deze baan? Wat levert het jou op korte termijn op.
 • Wat zijn de mogelijkheden die het werk bieden? (in plaats van de onmogelijkheden) Ook als je kijkt naar de toekomst.
 • Hoeveel werkloze uren blijven over en wat betekent dat voor je beschikbaarheid?
 • Wat betekent het accepteren van de baan concreet als je naar je werkweek kijkt?
 • Soms kan je bij een werkgever aangeven wanneer je wil werken, is dat bespreekbaar bij deze werkgever? Of later, wanneer je een aanvullende baan vindt?
 • Wat betekent het financieel als je deze baan accepteert? Laat het je uitleggen door de uitkerende instantie, zodat je weet waar je aan toe bent.
 • Met een WW-uitkering ben je werkloos in uren (niet in geld). Dat vraagt om een andere kijk als het op verrekenen aankomt. Vaak pakt het zelfs voordeliger uit. Heb je dat al uitgerekend?
 • Je blijft aantrekkelijker voor een andere werkgever als je werkt, ook als het om parttime werk gaat. Wat heb je deze werkgever extra te bieden ten opzichte van nu?

Kortom; reken uit hoeveel uur moet je ongeveer moet werken om niet langer afhankelijk te zijn van een uitkering. En wat gebeurt er als je die parttime baan accepteert? Uit de praktijk kan ik aangeven dat het heel goed mogelijk is om 2 banen te combineren. Ik zie bijna wekelijks wat het doet met zelfvertrouwen en eigenwaarde. Ook als het diegene aanvankelijk onmogelijk leek.

Let op; de wet is sinds juli 2015 gewijzigd. informatie en advies in deze blog is daarom niet 100% accuraat. Ik raad u aan contact op te nemen met het klantcontactcenter van het UWV, wanneer u zich afvraagt wat de gevolgen van parttime werken voor uw WW-uitkering zijn.

15 gedachten over “Parttime werken met een uitkering, mag dat?

 1. helder!! zou fijn zijn als het UWV hierover ook duidelijk zou communiceren. Dat scheelt een hoop onzekerheid bij werkzoekenden en ik denk dat het leidt tot hogere arbeidsparticpatie. Dank voor je uiteenzetting!

  1. Goedenavond,
   Ik begrijp dat je foutieve informatie hebt aangetroffen in mijn verhaal. Dat is erg vervelend. Kan je me misschien laten weten waar je uit op maakt dat ik misleidende info verkondig? Wellicht is de wetgeving aangepast en ben jij daar goed van op de hoogte. Tot voorkort werkte het namelijk wel zo. Ik heb zelf bij het UWV gewerkt en heb mijn blog ook laten controleren door diverse medewerkers van het UWV. Ik hoor het graag van je, want ik wil vanzelfsprekend niet iets de wereld in helpen waar geen hout van klopt. Bedankt!

 2. Ik heb mij het volgende laten vertellen door een re-integratie medewerker:

  Case: Je hebt een uitkering voor 40 uur per week voor 12 maanden. Je accepteert een baan voor 14 uur per week. Je wordt vanuit je uitkering aangevuld. Als de baan van 14 uur toch niet is wat je dacht, heb je daar wel rechten over opgebouwd. Stel dat je daar nou 3 maanden hebt gewerkt, dan worden die rechten verrekend met de laatste 3 maanden uitkering van jouw 12 maanden uitkering. Dus dan snijd je jezelf alsnog in de vingers…

  Klopt dit?!

  1. Wanneer de baan niet is wat je er van had verwacht en er zelf mee stopt, kan je geen aanspraak maken op de WW die je hebt opgebouwd in die periode. Je bent dan namelijk verwijtbaar werkloos (voor die 14 uur). Als je ontslagen wordt en niet verwijtbaar bent, begint een nieuwe uitkering. Een toekenning over die 14 uur. Er wordt dus niet iets (in negatieve zin) verrekend in de laatste drie maanden. Je ontvangt 2 uitkeringen met verschillende eind data. Ik werk niet meer bij het UWV en kan je daarom ook niet garanderen dat het nu nog steeds zo is. Via 0900-9294 kan je hier informatie over inwinnen. Ik hoop dat ik je hiermee toch wat op weg heb kunnen helpen.

 3. Het aantal uur dat je werkt wordt afgetrokken van je uitkering. Wat overblijft krijg je nog wel uitgekeerd. Nou zat ik zelf met het feit dat je weinig overhoudt omdat je officieel maar 1x de loonheffingskorting mag toepassen…

  1. Daarom is het belangrijk om de gevolgen te laten doorrekenen. En soms gaat het om een minimaal bedrag en geeft de keuze af te zien van dit bedrag toch meer rust. Ik realiseer me dat dit niet voor iedereen te overwegen valt, overigens.

 4. Ik zelf heb goede ervaringen met het UWV en part time werken. Komt wellicht omdat ik al parttime werkte toen ik in de WW terecht kwam voor 3 mnd. Ik werkte 3 dagen per week, hiervoor ontving ik de uitkering. Daarnaast werk ik 2 dagen per week, 16-20 uur gemiddeld voor mezelf. Ik mocht gewoon deze uren blijven werken toen ik in de WW terecht kwam zonder dat het gevolgen had voor mn uitkering. Het contact blijft wel wat gebrekkig door de E-coach maar ik heb alles eerst goed nagevraagd via het telefoonnummer van UWV en dat wordt dan bevestigd. En nu bij een nieuwe baan zou ik nog WW kunnen krijgen (voor 5 uur per week) maar daar zie ik vanaf. Lasten wegen niet op tegen de baten en mijn nieuwe baan geeft voldoende inkomen.

 5. Hallo,
  ik heb een vraag baserend op je nuttige blog. Ik heb 4 jaar een voltijdaanstelling in Nederland gehad. Sind 1 jaar werk ik deeltijd. Eerst 12 maanden 50% en sinds 1 September 2013 werk ik 70%. Ik heb nog geen uitkering aangevraagd, aangezien ik niet wist dat dat mogelijk was (Ik kom uit het buitenland). Kan ik nu nog steeds uitkering aanvragen en werkt dat ook met terrugkerende kracht?

  1. Hallo Jana,

   Gedurende de tijd dat je in Nederland werkt, betaal je premies en bouw je dus ook rechten op. Ik raad je aan contact op te nemen met het UWV. Ze hanteren echter wel regels over het tijdig aanvragen van een WW-uitkering. Het kan dus zijn dat ze hier gevolgen aan verbinden. Succes!

   Met vriendelijke groet,
   Manon

 6. Werkte de afgelopen 12 jaar als part-timer (26 uur per week) en heb na mijn ontslag en aanvraag WW uitdrukkelijk van het UWV te horen gekregen dat ik wanneer ik een baan zou aannemen van minder dan 26 uur geen recht meer op WW zou kunnen laten gelden. Ik begrijp dus niets van het hierbovenstaande en ga het nog eens checken bij de e-coach met verwijzing naar deze site.

  1. Dag Mr President (?),
   Dat is een andere situatie. Wanneer je als parttimer werkloos raakt en vervolgens werk aanvaart voor minder uur, blijft er wellicht rest-WW over. In dat geval moet er nog sprake zijn van minimaal 5 werkloosheidsuren. Blijft er minder uur over, dan vervallen de rechten over die uren en vervalt dus ook de uitkering. De e-coach kan daar vast meer over vertellen.

 7. Ik zit met de volgende situatie, ik ben werkende, fulltime 6 dagen in de week en heb een huurhuis. Sinds een tijdje heb ik een vriendin die bij mij is komen wonen maar heeft een parttime baan met elke maand een compleet ander loon. De ene maand is dit 80 euro en de andere maand tegen de 500… wanneer ze 80 euro verdient kan ze niet haar eigen rekeningen betalen en ben ik de pineut. Heeft zei geen recht op een “bepaalde” uitkering of subsidie? Of raden julie mij aan een andere vriendin te zoeken? =P

  mvg Jan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: