Werk (blijven) doen wat je leuk vindt

Werk (blijven) doen wat je leuk vindt.

Willen we dat niet allemaal? En wat nou als de situatie zodanig is dat ieder dubbeltje omgedraaid moet worden. Of zelfs geleende dubbeltjes in herhaling omgedraaid moet worden. Een baan kwijtraken is ingrijpend en zet een leven op z’n kop. Gebeurt dat vaker, dan heeft dat zelfs een verlammend effect.

Frequent kortstondig werk betekent dat je minder gewenst bent op de arbeidsmarkt. Steeds opnieuw een bijstandsuitkering aanvragen, zorgt voor een groeiend minderwaardigheidsgevoel, geldzorgen en een sociaal isolement.

Het leven als uitkeringsgerechtigde gaat bepaald niet over rozen. Alleen al het besef dat mensen je een profiteur vinden, teren op gemeenschapsgeld, heeft een regelrecht effect op je gevoel van eigenwaarde. Psychische problematiek is een bijstandsgerechtigde niet onbekend. Maar wat dan? Ja, werk zoeken en aan de slag natuurlijk, hoor ik u denken. En dan komen we op een punt waarover de meningen verdeeld zijn. Want duurzaam uitstromen naar werk kan immers alleen als er sprake is van het vinden van een leuke baan, een baan die ècht bij je past. Dat is geen werk wat je tegenstaat, waarvoor je bij nacht en ontij de deur uit moet en waarvoor je ook nog eens minimaal voor betaald wordt. Hoe lang houdt u werkzaamheden vol die voldoen aan deze omschrijving?

Iemand met een bijstandsuitkering wordt geacht iedere baan te accepteren, onder zijn of haar niveau aan de slag te gaan. Iedere euro meer dan de bijstandsnorm moet toch motiveren om een baan te accepteren?

In de praktijk blijkt dat alléén salaris onvoldoende motiveert. En dat is ook begrijpelijk, want als het goed is, zijn het de werkzaamheden die u iedere dag doen afreizen naar uw werkgever en is het fijn dat u hiervoor een leuke vergoeding ontvangt. Voor mensen in de bijstand werkt dat anders.

Een groot deel van deze uitkeringsgerechtigden besluit natuurlijk iedere willekeurige baan te accepteren. Het zijn de mensen die uw paaseitjes in zakjes hebben gedaan en de stroopwafels per 10 stuks in een cellofaan verpakken. Ze bezorgen uw post en maken diezelfde avond ook uw kantoor schoon. Uw vuilnis wordt op oproepbasis door hen opgehaald. Worden de kleedruimtes bij uw sportvereniging iedere dag gereinigd? De kans is groot dat iemand zichzelf hiermee met moeite uit de bijstand weet te houden.

In mijn praktijk wordt dagelijks het algemeen heersende beeld van iemand in de bijstand bevestigd. En nieuwsitems en tv-programma’s voeden uw beeldvorming.

Het geldt echter niet voor de hele bijstandspopulatie, u ziet de uitzonderingen dagelijks in uw eigen omgeving. Dat mag ook wel eens gezegd worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s