Werkloosheid raakt niet alleen je portemonnee.

Werkloosheid raakt niet alleen je portemonnee.

Het verliezen van een baan overkomt momenteel een groot aantal mensen. De economische omstandigheden leiden niet tot een verbetering op de arbeidsmarkt en kunnen zelfs tot herhaalde werkloosheid leiden. Steeds weer geconfronteerd worden met het verliezen van werk heeft veel impact. Werkgevers bieden geen vaste aanstellingen meer en uitzendbureaus bestaan vooral door oproepwerk.

De eerste keer je baan kwijt raken is enorm schrikken, het roept allerlei emoties op en is vaak maar moeilijk te accepteren. Afhankelijkheid van een uitkering heeft effect op het hele huishouden, dus ook op een partner en eventuele kinderen. Althans, zeker na verloop van tijd als het vinden van werk uitblijft.

Werkloosheid zet veel belangrijke pijlers van het leven onder druk en moet daarom niet onderschat worden.

Het is belangrijk om je te realiseren dat meer mensen met gelijksoortige emoties te kampen hebben. In maart 2013 zijn 613.000 mensen werkloos. Een flink deel daarvan wil graag weer een plek op de arbeidsmarkt veroveren. De werkloosheid onder jongeren neemt momenteel nog steeds toe. Het zijn cijfers die somber stemmen, maar ook duidelijk maken hoe ingewikkeld het is….. èn hoe belangrijk het is om het heft in eigen hand te nemen om je situatie ten positieve te keren.

Van depressieve gevoelens word je je vaak pas bewust wanneer je er midden in zit. En besef is de eerste stap naar verandering!

Enkele kenmerken die wellicht bekend voorkomen:

 • somber en futloos
 • dag- en nachtritme verschuift
 • ongezond eten en niet of nauwelijks bewegen
 • overdag een borrel drinken en daar steeds eerder op de dag mee beginnen
 • persoonlijke verzorging heeft geen prioriteit meer
 • kritisch en negatief  over jezelf en anderen
 • eenzaamheid

Een oplossing is niet eenvoudig en is door iemand anders niet zo maar aan te dragen. Dat is immers heel persoonlijk. Echter, door kleine (positieve) veranderingen aan te brengen in je dagindeling, kan meer energie en zelfvertrouwen ontstaan. Wat te doen? Enkele suggesties:

 • buitenlucht doet wonderen
 • door te bewegen doet u energie op
 • gezond eten geeft vaak meer voldoening
 • zet de wekker, neem een ‘werkritme’ aan
 • plan activiteiten en houd u aan deze agenda
 • is er een cursus of workshop in de buurt met een interessant thema?
 • betrek een huisarts bij problemen met slapen, een verslaving of lichamelijk klachten

Tot slot: Heb je wel eens over vrijwilligerswerk nagedacht? Hiermee kom je weer in contact met andere mensen, je verricht nuttig werk en ervaart waardering voor je inzet.  Het is vaak heel dankbaar werk. Daarnaast kan je het aan je CV toevoegen en als werkervaring benoemen. Een werkgever ziet dat je actief en betrokken bent en dat zal de kans op een baan doen toenemen.

Tijd om wat te veranderen? Er zijn diverse boeken die kunnen helpen om aan de slag te gaan met deze positieve wending. Of ga eens in gesprek met een coach en zoek een vorm van begeleiding. Er zijn regionaal diverse activiteiten ter ondersteuning van werkzoekenden. Is er meer aan de hand? Zowel huisartsen als gemeenten kunnen zorgen voor een doorverwijzing of meedenken aan oplossingen.

2 gedachten over “Werkloosheid raakt niet alleen je portemonnee.

 1. Van de een op de andere dag naar huis gestuurd.
  En na 19 maanden het ontslag,
  Ben dan 62 jaar.
  Help ik heb slachtofferhulp nodig.

  1. Dag Jan,
   Zo te horen heb je een erg vervelende tijd achter de rug en staat je gevoelsmatig ook nog wel wat te wachten. Je baan verliezen is ingrijpend en de manier waarop dat gebeurt heeft natuurlijk ook invloed op hoe je je voelt. Ik heb geen idee of je in de gelegenheid bent om een loopbaanadviseur in te schakelen. Misschien faciliteert je werkgever dit omdat je ontslagen bent. Een loopbaanadviseur kan je helpen met het verwerken van het verlies, met je praten over manieren waarop je er mee om kan gaan en kan je ook ondersteuning bieden bij het vinden van werk. De ervaring leert dat iemand dit vaak niet alleen kan en dat het fijn is om er met iemand over te praten. Dit is ongeacht de leeftijd, trouwens. Kijk of je hulp kunt krijgen, je zal zien dat je er baat bij hebt.

   Ik wens je heel veel sterkte en succes!

   Groet,
   Manon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s