Zou je jezelf aannemen? Over afwijzingen.

Zou je jezelf aannemen? Over afwijzingen.

Je stuurt een sollicitatiebrief met CV, krijgt een ontvangstbevestiging en deze wordt soms niet eens zoveel later gevolgd door een afwijzing. Niemand voelt zich fijn bij een afwijzing. Maar wat zegt dit? Wat staat er eigenlijk? Gaat het over jou?

Werkgevers ontvangen over het algemeen enorm veel reacties op gepubliceerde vacatures. Het selecteren van de juiste kandidaat is, zeker in het begin, een snel proces. Er wordt kort naar het CV gekeken. En daarna wordt er misschien ook naar de brief gekeken. Onvoldoende aansluiting wordt geconstateerd in seconden. Daarop volgt voor velen de afwijzing, vaak een standaard tekst over andere kandidaten die beter passen.

Is dit te voorkomen? Nee, niet altijd. Maar soms kan een nieuwe aanpak of een andere voorbereiding wel helpen. Een paar tips:

  • Neem voor het solliciteren contact op met de werkgever en vraag naar de inhoud van de werkzaamheden, verantwoordelijkheden, het ontstaan van de vacature en de samenstelling van de afdeling. Ben je nog steeds geschikt? Maak dit kenbaar in het gesprek met de werkgever.
  • Benoem relevante werkzaamheden, verantwoordelijkheden, resultaten in je CV
  • Maak in je brief melding van het telefoongesprek waarin je meer te weten bent gekomen.
  • Wat weet je over de werkgever? Wat voor een soort werknemers werken er? En blijkt uit jouw CV en brief dat je in dit profiel past? Op de website kan je meestal meer informatie vinden over kernwaarden, visie en doelstellingen van de organisatie.
  • En niet onbelangrijk: Pas je qua salaris wel? En heeft de werkgever deze indruk ook na het lezen van je CV? Door je sollicitatie na te bellen geef je jezelf de kans (kort en bondig) deze beeldvorming te beïnvloeden.

Vraag: Zou je jezelf aannemen voor deze functie als je de werkgever bent?

Ja? Maak dan in je brief duidelijk waarom jij geschikt bent en waar dat (concreet) uit blijkt. En moet je deze vraag helaas met ‘nee’ beantwoorden? Vraag je dan serieus af of solliciteren überhaupt zin heeft, aangezien je zelf al twijfelt aan je geschiktheid.

Ook het nabellen van een afwijzing heeft zin en kan zelfs nog een kans op deze baan opleveren.

  • Misschien heeft de werkgever bepaalde essentiële werkervaring of kennis in je CV gemist en blijk je hier wel over te beschikken.
  • De werkgever vermoedt misschien dat je snel uitgekeken zal zijn, omdat je overgekwalificeerd bent. Door met de werkgever te bellen creëer je een mogelijkheid om dit uit te leggen.
  • En dat geldt ook voor de ideeën die werkgevers hebben bij een vermoedelijke salariswens. Wanneer je een uitkering ontvangt, ben je na een periode van werkloosheid al blij met een salaris dat iets hoger ligt dan de uitkering.

Heb je een leuke vacature gezien, een baan die jou op het lijf geschreven is? Grijp je kans en leg contact. Niet geschoten is altijd mis. Toch? Veel succes.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: