Doe wat je zegt en zeg wat je doet

Een uitkering? Doe wat je zegt en zeg wat je doet.

In mijn werk maak ik dagelijks afspraken over het zoeken naar werk. Over het algemeen zijn het praktische afspraken waarbij ik de input van mijn cliënt erg belangrijk vind. Wanneer iemand zijn eigen plan trekt, is de kans op succes vaak veel groter. Soms hebben mensen geen flauw benul meer wat ze nog moeten doen, en denken dat ze op een dag wel gebeld zullen worden. Dit lijkt een spreekwoordelijke uitdrukking, maar ik hoor het geregeld als argument om even wat passiever te kunnen zijn. Het verschilt per cliënt of deze houding op z’n plek is. Ik heb er niet direct een oordeel over. Echter, wanneer passiviteit een structurele vorm aanneemt, zal ik benadrukken dat het zoeken naar werk meer aandacht hoort te krijgen.

Samen met mijn cliënt kijk ik naar mogelijkheden in de regio, waar het werk zich bevindt en wat de meest handige en passende manier is om de baan te veroveren. In een verloren uurtje zoek ik naar actuele vacatures voor een groot deel van mijn cliënten en attendeer ze er op. Soms doe ik een goed woordje voor ze bij een contactpersoon en tracht ik op die manier het zetje te geven wat iemand nodig heeft en verdient. En het komt er vaak ook op neer, dat er gewoonweg gedaan moet worden wat er verwacht wordt gezien de omstandigheden.

Omdat deze gemaakte afspraken onlosmakelijk zijn verbonden met het recht op een bijstandsuitkering, zal iemand moeten aantonen dat hij of zij heeft gedaan wat er afgesproken is. Dat kan natuurlijk niet altijd en dan ga ik er vanuit dat het klopt wat mij verteld wordt. Maar in de regel is er weldegelijk een mogelijkheid om te controleren of iemand mij naar waarheid vertelt over zijn sollicitatie-activiteiten.

Vandaag bleek maar weer eens dat de werkelijkheid soms heel anders is. Meerdere cliënten vertelden deze week over activiteiten waarvan ik nu weet dat ze dit niet hebben ondernomen. Van een paar cliënten weet ik nu dat ze onbereikbaar zijn en niet reageren op oproepen voor werk. Tevens bleek dat iemand een CV bij een werkgever heeft ingeleverd die niet op waarheid berust, waardoor hij niet bemiddelbaar is naar beschikbaar en passend werk.

Misschien realiseert niet iedereen zich dit voldoende en denkt men ten onrechte dat het zo’n vaart niet loopt. Het niet nakomen van afspraken, liegen over ondernomen activiteiten en onbereikbaar zijn voor werkgevers die contact zoeken voor werk, heeft gevolgen voor de uitkering. En hier wordt meer en meer op gecontroleerd.

Wanneer er afspraken gemaakt worden en het lukt een keer niet om ze na te komen, wees daar dan eerlijk over. Leg uit waarom het een keer niet gelukt is, wat de reden is dat andere kwesties nu even prioriteit hebben gekregen. Geef het zelf aan en voorkom op die manier dat dit soort zaken blijken uit een controle. Over het algemeen kan er wel een keer begrip voor opgebracht worden. Iedereen die zich bezighoudt met werkzoekenden weet dat het niet eenvoudig is en dat door tegenslagen iemand de moed in de schoenen kan zakken. Een gekozen aanpak kan best tijdelijk aangepast worden, mits er wel tijd en energie gestoken blijft worden in het zoeken naar werk.

Met andere woorden; Ook voor afspraken met een uitkerende instantie geldt ‘doe wat je zegt en zeg wat je doet’. Wees open en eerlijk, hiermee wek je meer vertrouwen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: