Op zoek naar werk? Evalueer je aanpak met deze 7 tips.

Op zoek naar werk? Evalueer je aanpak met deze 7 tips.

Wanneer je noodgedwongen op zoek bent naar werk, gaat de tijd vaak ongemerkt snel voorbij. Voor je het weet ben je maanden thuis en lijkt het haast onmogelijk het tij te keren. De aanpak die je tot op dat moment gebruikt hebt, heeft niet het gewenste effect opgeleverd. In zo’n situatie kan het handig zijn je aanpak eens onder de loep te nemen. Hieronder heb ik een aantal tips weergegeven. Soms is een kleine aanpassing voldoende om weer vertrouwen in jezelf en de toekomst te krijgen.

1. Vind jezelf de moeite waard

Onderzoek waar je goed in bent, wat je te bieden hebt. Waar ligt jouw kracht en wat zorgt ervoor dat je geschikt bent voor het werk dat je zoekt? Als je dit met praktijkvoorbeelden kan onderbouwen en concreet kan verwoorden, ben je in staat een ander te overtuigen. Accepteer eventuele belemmeringen en kijk naar wat je wel kan. Pas wanneer je er zelf van overtuigd bent, zal iemand anders jou ook de moeite waard vinden.

2. Zet je angst aan de kant

Angst is een slechte raadgever, het voorkomt dat je risico’s neemt. Ook risico’s die je weldegelijk verder kunnen helpen. Weeg af wat de gevolgen kunnen zijn van een specifieke actie en inventariseer wat het ergste is wat er kan gebeuren. Slaap er een nachtje over en ga onbevangen de nieuwe situatie tegemoet. Je zal zien dat het je achteraf meegevallen is. Hou het klein, doe het stapje voor stapje. Ook dan kom je waar je naar toe wil.

3. Doe waar je goed in bent

Wanneer je werkloos bent, raak je na verloop van tijd werkritme en misschien zelfs het gevoel met je werkveld kwijt. Werkgevers vermoeden dit. Zorg dat je naast het solliciteren ergens je kennis en expertise kan benutten en uitbouwen. Wellicht kan je jouw diensten vrijwillig aanbieden? Een werkgever zal concluderen dat je actief bent, betrokken bij de materie bent en kennelijk je vak enorm leuk vindt.

4. Spreek de waarheid

Probeer geen gat in je CV te maskeren of je leeftijd te verdoezelen. Recruiters hebben er oog voor, voelen aan waarom iets wordt weggelaten of juist extra wordt aangedikt. Wees eerlijk, ook als je een poos werkloos bent geweest. Zorg dat je in die periode iets nuttigs hebt gedaan, bijvoorbeeld op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Wanneer je kan aangeven waar je aan hebt gewerkt en wat je hebt geleerd van die periode, is dat toereikend. Het gaat om wie je nu bent en wat je nu te bieden hebt.

5. Wees onbevooroordeeld

Aannames en vooroordelen maken dat je zaken anders ziet dan ze wellicht zijn. Ook als het jezelf betreft. Vraag je eens af het echt zo is zoals je denkt, of dat je er ook anders naar kan kijken. Hoe weet je dat het zo is? Soms heeft je eigen gedachte een loopje met je genomen. Hoe helpt het jou om er zo over te denken? Een andere mening of gedachte zou je wel eens beter kunnen helpen.

6. Blijf in het heden

Voorkom dat je steeds terugkijkt naar het verleden. Daar kan je niks meer aan veranderen, keuzes en beslissingen zijn reeds genomen. Door steeds weer terug te grijpen naar het verleden, gebeurt er in ‘het nu’ niet veel. Je gevoel wordt hierdoor negatief beïnvloed en je staat niet open voor mogelijkheden en kansen die zich in het heden voordoen. Je hebt alléén invloed op het heden. Wat kan je nu doen om je situatie een positieve wending te geven?

7. Communiceer positief

Zorg dat je in je uitlatingen (online en offline) positief blijft. Het uiten van kritiek, het geven van een ongezoute mening en klagen kunnen een hele vervelende uitwerking op de beeldvorming hebben. Het beeld wat anderen van jou krijgen! Hiermee kan je onbedoeld kansen verspelen. Wees je bewust van uitlatingen, druk je positief of neutraal uit. En blijf professioneel als het gaat om vakinhoudelijke kwesties.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: