Waar is het feestje?

Over de wedstrijd waarin alleen goud telt.

Tijdens de Olympische Spelen hebben we heel wat sporters medailles zien winnen. Soms heel blij met brons, of met een vierde plek. Maar soms ook erg teleurgesteld met zilver. Een topsporter wil winnen en spant zich daar lange tijd intensief voor in. Net als een werkzoekende.

Waar is het feestje? Tja, de arbeidsmarkt is bepaald geen feestje op dit moment. Het competitie-element waarmee je wordt geconfronteerd als werkzoekende, gaat niet iedereen even goed af. En het gaat in deze wedstrijd zeker niet om ‘het meedoen’; goud is het enige dat telt.

Als werkloosheid je eenmaal ten deel is gevallen, wordt er heel wat van je gevraagd. Een doordachte aanpak is gewenst, om niet na een poos te verzanden in de veelheid aan activiteiten. Door bij jezelf op zoek te gaan naar de gedrevenheid en de discipline die een topsporter gebruikt om te presteren èn om te winnen, ontstaan kansen. Zeker als dit gecombineerd wordt met een ‘persoonlijk plan’.

Het is belangrijk om te weten waar je goed in bent en dat je de wil ontwikkelt om jezelf op bepaalde punten te verbeteren. De trainingsprogramma’s van succesvolle sporters zijn gebaseerd op herhaling, gevarieerde oefeningen en evaluatie van prestaties. Door frequent je gemaakte fouten onder ogen te komen, maak je een ontwikkeling door. Met de juiste focus, een weloverwogen aanpak, onverzettelijke discipline en geduld komen sporters op een hoger niveau en onderscheiden ze zich van hun concurrentie.

Zolang je geen helder beeld hebt van je eigen kwaliteiten, vaardigheden, relevante ervaring èn leerpunten is het moeilijk om slagvaardig de arbeidsmarkt te betreden. Een concreet beeld van wat je wil en kan, is essentieel. Het maakt het tevens aanzienlijk makkelijker iemand anders te overtuigen van jouw geschiktheid en motivatie, wanneer je er zelf ook in gelooft.

En de hoofdprijs is een plek op de arbeidsmarkt? Ja, die kans is groter dan je denkt.

Al een poos op zoek naar werk? Kijk dan nog eens naar je eigen manier van werk zoeken. Als deze aanpak tot op heden niet werkt, wat zou je dan anders kunnen doen? Weet je waar je echt goed in bent, wat jou onderscheidt, waar reële kansen liggen met jouw ervaring en maakt dat allemaal deel uit van jouw persoonlijke plan van aanpak? Je trainingsprogramma, zeg maar.

Bij topsporters gaat het immers ook niet vanzelf. Vele tegenslagen en frustraties maken deel uit van het pad richting succes. Ze hebben zich steeds weer opnieuw kunnen opladen om te komen waar ze zijn. Ze hadden een doel gevonden wat steeds weer motiveerde om het opnieuw te proberen. Wat laadt jou op? En wat motiveert jou? Het is vooraf goed om te bepalen waarmee je jezelf wil belonen, waar je rust en ontspanning vindt en waarmee je de focus weer kan hervinden. Want er zullen momentenzijn waarop je dat nodig hebt.

Net als een topsporter een coach nodig? Of gejuich wanneer je wint? Dat kan. Er zijn diverse mogelijkheden om begeleid te worden. Ook als je weinig financiële middelen hebt. Informeer eens bij je werkgever of uitkeringsinstantie. En ervaring en hulp van mensen uit je omgeving (netwerk) kunnen ook uitkomst bieden.

‘Iedereen is ergens goed in en iedereen heeft het in zich om te winnen’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s