Solliciteren met een strafblad? 5 tips.

Tijdens mijn werk ben ik vaak in gesprek geweest met werkzoekenden met een strafblad. Een strafblad als gevolg van grote vergrijpen en soms ook minder spannende kwesties. Een strafblad maakt het vinden van werk behoorlijk lastig door dingen waar je wel (en soms niet) iets aan kan doen.

In de gesprekken viel mij op dat een strafblad grote invloed heeft op de manier van werk zoeken en je sollicitatiegedrag. Bepaalde overtuigingen dragen al dan niet bij aan het vinden van werk. Lukt het niet om werk te vinden? Dan heb je misschien wat aan onderstaande tips.

Geen VOG met een positief advies mogelijk?
Als je solliciteert op een functie waarbij om een VOG wordt gevraagd en je kan dit niet overleggen, vraag je dan af wat je bedoeling is. Je zal immers na goede gesprekken alsnog worden afgewezen. Voor bedrijven is dit een zwaarwegende eis en ze zullen die eis niet terzijde leggen voor jou. Met andere woorden, bespaar je de moeite èn de teleurstelling. Wil je er toch heel graag werken? Speel dan op voorhand open kaart en leg in een gesprek uit wat je doel is. Dat komt veel sterker over, je geeft hiermee namelijk sturing aan de situatie. De kans dat je alsnog wordt afgewezen blijft groot, maar je hebt een paar belangrijke kenmerken laten zien. Namelijk: motivatie, eerlijkheid, een kans benutten, bereid zijn te falen en een plan voor een betere toekomst. Dit zijn eigenschappen die door een werkgever worden gewaardeerd en kunnen je kansen dus vergroten.

Een ‘onverklaarbaar’ gat in je CV?
De periode in detentie roept natuurlijk vragen op. Iedere recruiter zal je hier op aanspreken. Waarom heb je in die periode niks gedaan? Wat is jouw antwoord op deze vraag? Het is belangrijk dat je weet hoe dit antwoord op iemand overkomt, welke indruk je hiermee wekt. Oefen dit gesprek met iemand die je hierin vertrouwt en die feedback kan en wil geven. Heb je iets geleerd in die periode of relevante ervaring opgedaan, benadruk dat dan. Ook als het niet over vaardigheden gaat, maar over jezelf. En als er sprake is geweest van werk via de reclassering, zorg dan dat dit goed verwoord is in je CV, zodat duidelijk wordt wat je recente werkervaring is. En verklaringen in de sfeer van ‘wereldreis’ en ‘werken bij familie in ….’ wekken voldoende argwaan om afgewezen te worden.

Ben je er klaar voor?
Het gaat tijdens het zoeken naar werk over jouw situatie in het hier en nu. Wat kan jij nu voor een werkgever betekenen en wat betekent de baan voor jou? Daarvoor is een enigszins stabiele basis nodig. Woonruimte, een vriend(in) die je op het rechte pad houdt en overzicht in je eigen leven. Maar nog belangrijker is dat je kan rondkomen van een klein inkomen, dat er geen verslaving is die lonkt en dat je een redelijk duidelijk beeld hebt van je eigen toekomst. Wees dus eerlijk naar jezelf. Ben je er helemaal klaar voor en behoren bepaalde zaken ècht tot het verleden? Dit is belangrijk, het houdt je namelijk op de been wanneer er tegenslagen zijn.

Kom je afspraken na!
Het is vervelend, maar waar: je hebt iets te bewijzen. Mensen willen zien en ervaren dat je meent wat je zegt. Als je afspraken niet nakomt, hoe onbenullig het ook lijkt, dan werkt dat in je nadeel. Dit kan grote gevolgen hebben. Recruiters, intercedenten en andere werkgevers zijn jou niets verschuldigd en zullen op basis van een negatieve ervaring onherroepelijk hun oordeel bijstellen. Als je in het sollicitatieproces al afspraken niet nakomt, zal je dat tijdens het werk ook niet doen. Weg kans….. Dan is al je moeite voor niks geweest. Je hebt het dus zelf in de hand. Ook hoe er over jou wordt gedacht. Beeldvorming begint bij jezelf, laat zien wat je wil laten zien. Jouw beste kant!

Wie ben je?
In hoeverre heb je zelf geaccepteerd dat je verleden bij je hoort? En dat het je slechte, maar ook goede zaken heeft gebracht. Wat heb je in positieve zin geleerd en wat kan bijdragen aan een betere toekomst? Als je het verleden angstvallig wegstopt of ontkent, blijft het in het hier en nu een rol spelen. Hoe erg het ook was, wat zich in jouw verleden heeft afgespeeld, aanvaart gemaakte fouten en vergeef jezelf. Heb je dat gedaan? Als jij jezelf niet accepteert met alle goede en minder goede kanten, zal een ander dat ook niet doen.

En werkt dit? Dat hangt van een aantal dingen en ook vooral van jou af. Ik heb in ieder geval ervaren dat ex-gedetineerden met deze aanpak (bijna) geheel zelfstandig werk kunnen vinden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s