Talenten benutten; nu even niet?

Wanneer je al jaren ergens werkt en hooguit eenmaal per jaar wordt beoordeeld op je functioneren, is het vaak lastig om te benoemen waar je echt heel goed in bent. Je werk doe je gewoonlijk met of zonder collega’s en samen dragen jullie bij aan het succes of eindresultaat. En welke eigenschappen jij daar specifiek bij inzet? Dat gebeurt meestal automatisch. Na zoveel werkzame jaren is dat ook niet meer dan normaal. Of toch niet?

Talent onbenut laten kan verschillende effecten hebben. Hierbij kan je denken aan gezondheidskwesties, maar ook aan afnemende kansen op de arbeidsmarkt. Weten wat je te bieden hebt, weten waar je goed in bent en aantoonbare ontwikkeling kunnen laten zien, is namelijk ook de basis van een goede sollicitatie.

Is dit herkenbaar voor je?

 • de tijd kruipt doorgaans voorbij op je werk
 • storende (negatieve) gedachten kan je maar niet uit je hoofd zetten
 • je werk kost meer energie dan het oplevert
 • na je werk heb je geen energie meer over voor andere activiteiten
 • je kijkt meestal niet uit naar de volgende werkdag
 • ’s avonds kom je moeilijk tot rust
 • slapeloosheid door piekeren over werk gerelateerde zaken

Wanneer je jezelf in minimaal vier punten herkent, is het maar de vraag of je jouw talenten voldoende kunt inzetten in je werk.

Er zijn vier belangrijke elementen waarmee je voor jezelf kunt onderzoeken of je jouw talenten benut. De elementen horen bij elkaar en vormen samen een geheel. Let wel, de elementen 1, 2 en 4 behoren een aanzienlijk groter aandeel te hebben dan element 3.

1. Talent

Een talent is je potentieel, iets waar je aanleg voor hebt. Ontwikkel je dit niet, dan word je er ook niet goed in. Het gaat dus niet vanzelf. Benut je het wel, dan gaat het je moeiteloos af, besteed je er graag tijd aan en krijg je er energie van. Het betreft taken waar je het liefst direct mee aan de slag gaat en waardoor je de tijd uit het oog verliest. Een benut talent is ook zichtbaar voor de mensen om je heen, ze zien dat jij er goed in bent en zullen je er om waarderen.

2. Talent-ondersteunend gedrag

Je talent hangt samen met je valkuil. In de loop der jaren ontwikkel je daarom meestal ondersteunend gedrag wat je talent in goed banen leidt. Dit gebeurt om te voorkomen dat je jezelf overvraagt, een overkoepelend doel voorbij schiet of de belangen van betrokkenen te veel uit het oog verliest.

3. Ontwikkelde vaardigheden

Door omstandigheden in je werk heb je vaardigheden aangeleerd die je oorspronkelijk niet ontwikkeld zou hebben. Hier kan je redelijk goed in worden, maar je zal er nooit in uitblinken. Je vindt het gewoonweg niet leuk en interessant genoeg om jezelf er verder in te bekwamen. Het hoort erbij, maar liever zou je de bijbehorende taken aan een ander overlaten. Deze taken kosten je vooral energie. Dit heb je kunnen leren, vaak door vallen en opstaan. En in je omgeving kan je meestal wel iemand aanwijzen die hier veel beter in is. Wat overigens helemaal geen schande is, het is vermoedelijk het talent van die ander.

4. De context

Wanneer je weet wat je talenten zijn en welk gedrag hieraan ondersteunend is, gaat de context een rol spelen. Want waar je goed in bent, moet aansluiten bij de omgeving waarin je het toepast. Krijg je de ruimte om te doen wat je leuk vindt en waar je energie van krijgt? En past dat binnen de cultuur en kernwaarden van de organisatie of wordt er voor jou misschien wel een uitzondering gemaakt? Een omgeving die het ontwikkelen van jouw talent stimuleert, heeft dan een betrokken en loyale werknemer aan je. Wordt er helemaal geen beroep gedaan op jouw talenten of worden ze afgeremd, dan kan je opbranden. Of je kan om die reden onvoldoende erkenning ervaren, wat vervolgens kan leiden tot ontevredenheid en frictie in de werkrelatie.

Benut je jouw talenten?

Kortom, wordt er in jouw werk een beroep gedaan op jouw talenten of presteer je vooral op basis van goed ontwikkelde vaardigheden? In dat laatste geval zou je voor jezelf eens op zoek kunnen gaan naar energie-gevende en energie-slurpende activiteiten in je werk.

Vragen die je jezelf kan stellen:

 • Wat maakt dat je op bepaalde dagen met meer energie thuis komt?
 • Wat zou je het liefste als eerste doen op een werkdag? En waarom?
 • Welke taken zou je vandaag nog overdragen aan een collega, als dat zou kunnen? En waarom?
 • Wat waarderen collega’s in je? En hoe zit dat privé?
 • Voor welke taak zou je met plezier een uurtje extra werken?
 • Welke verbeterpunten komen jaarlijks in een beoordelingsgesprek terug?
 • Waarvoor word je gecomplimenteerd op je werk? En hoe zit dat privé?
 • Sluiten kernwaarden en imago van je werkgever meer dan voldoende aan? Waar herken je jezelf het meeste in? En waarin totaal niet?
 • Als je morgen iets wezenlijk in je werkinhoud kon veranderen, wat zou dat zijn? En waarom?

Benieuwd wat je talenten zijn en in hoeverre je ze in je werk tot hun recht kan laten komen? Stap eens binnen bij een loopbaancentrum of HR-afdeling op je werk.  Ook externe loopbaanadviesbureau’s kunnen hier bij helpen. Dat is aan te bevelen wanneer je dit liever met een buitenstaander wil onderzoeken en wordt in sommige gevallen ook door werkgevers gefaciliteerd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s