Werkzoekend? Zo nemen je kansen toe! 12 tips.

De arbeidsmarkt houdt velen bezig. Werkzoekenden niet in de laatste plaats. Het UWV meldt met regelmaat dat ook veel vacatures worden ingevuld, maar je zal de afgewezen kandidaat maar zijn.

Dagelijks wordt een veelvoud van de werkzoekenden afgewezen en vindt slechts een enkeling werk. Hieronder heb ik een aantal tips verzameld die je kansen kunnen vergroten. Kijk eens kritisch naar de wijze waarop je naar werk zoekt en wat er eventueel ontbreekt aan je CV waardoor jouw geschiktheid in twijfel wordt getrokken. Wie weet geven deze tips je nieuwe inzichten. Succes!

Wist je dat:

 1. de werknemer in toenemende mate zelf verantwoordelijk is voor zijn eigen ontwikkeling? Recente diploma’s of certificaten die betrekking hebben op jouw vakgebied zorgen ervoor dat duidelijk wordt dat je over actuele en hedendaagse kennis beschikt.
 2. nieuwe dienstverbanden binnen enkele jaren vermoedelijk geen onbepaalde tijd-status meer kennen? Word je tijdelijk werk aangeboden, neem dit dan serieus in overweging. Vaste banen zijn er vrijwel niet. De administratieve last (UWV) van het accepteren van iets tijdelijks valt overigens best mee, vaak volsta je met het invullen van een wijzigingsformulier.
 3. dat het tegenwoordig juist raar wordt gevonden wanneer je meer dan 3 jaar één functie hebt vervuld zonder dat je verantwoordelijkheden zijn toegenomen? Zorg dat je in je CV laat zien dat je groei hebt doorgemaakt en persoonlijke ontwikkeling belangrijk vindt.
 4. je kansen op de arbeidsmarkt aanzienlijk toenemen als je kan laten zien dat je ook tijdens werkloosheid hebt gewerkt aan je ontwikkeling? Doe een cursus, kijk of je vrijwilligerswerk kan doen of accepteer tijdelijk werk waarin je iets aanvullends leert.
 5. door tijdelijk en/of parttime werk ook nieuwe kansen ontstaan? Ook in een paar weken of maanden leer je nieuwe mensen kennen en leert het bedrijf jou kennen. Je kan laten zien wat je in huis hebt, waardoor men misschien besluit je ook andere taken te geven. Voor je het weet zit je er langer dan vooraf met je afgesproken was.
 6. vacatureteksten vaak helemaal niet duidelijk maken waar nu concreet behoefte aan is? Neem contact op voor je solliciteert en zorg dat je weet op welke taken de nadruk ligt. Hier kan je in de CV en brief je voordeel mee doen.
 7. veel werkzoekenden tijdens sollicitaties hun (dreigende) werkloosheid benadrukken in plaats van hun geschiktheid? In je brief melden dat je werkloos bent, voegt niks toe. In je brief geef je aan waarom je geschikt bent en hoe jij de functie invulling kan geven.
 8. er heel bewust naar vacature-specifieke woorden in je CV wordt gezocht? Gebruik woorden die het bedrijf ook in de vacature gebruikt, zo zorg je voor aansluiting. Wees je ook bewust van terminologie van vorige werkgevers, je doet er verstandig aan algemeen geaccepteerde termen te gebruiken voor de nodige herkenning.
 9. je jouw geschiktheid juist aantoont door slechts relevante ervaring en behaalde resultaten te benadrukken? Pas je CV aan op de vacature. Je zorgt op die manier dat taken en verantwoordelijkheden die in deze functie belangrijk zijn, ook gezien worden.
 10. e-mailalerts je geen volledig en accuraat beeld van de actuele vacatures geven? Varieer met veel verschillende zoektermen en zoek eens alleen op plaatsnaam en kijk wat dat oplevert. Ook zoeken op taken en functiegebieden levert soms interessante informatie op.
 11. je kans op ander werk het grootst is wanneer je nog werkt en de eerste drie maanden van je werkloosheid je kans op werk al snel afneemt? Wacht niet af, maar ga je direct oriënteren. Het lijkt misschien comfortabel om even niks te doen, maar juist die periode is heel kostbaar als het gaat om werk zoeken.
 12. je persoonlijke eigenschappen en kwaliteiten door de werkgever ook heel erg belangrijk worden gevonden? Vaardigheden kan je leren en je vindt je weg in nieuwe systemen ook wel. Juist jouw persoonlijke aansluiting bij collega’s, de bedrijfscultuur en bedrijfsontwikkelingen zijn voor een werkgever essentieel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s