Afwijzingen, hoe ga je er mee om?

Werkzoekenden die heel actief solliciteren, ontvangen wekelijks afwijzingen. Sollicitaties die aanvankelijk hoop geven, zorgen in een nanoseconde voor een andere emotie. Die van boosheid, frustratie en vooral teleurstelling.

Het is bepaald niet eenvoudig hier week in week uit mee om te gaan. Ik spreek dagelijks met werkzoekenden over deze gevolgen van solliciteren. Soms belt een cliënt me geëmotioneerd op om verslag uit te brengen. Ik voel de verslagenheid door de telefoon. En de volgende afwijzing ligt soms al weer op de loer.

In de periode waarin ik zelf ooit werkloos was, besloot ik op zo’n dag iets anders te gaan doen. Iets waar ik me goed bij voelde en waar ik energie van kreeg. Maar werkt dat voor iedereen? Het gaf mij frisse moed om opnieuw te solliciteren naar leuke vacatures die ik daarna weer tegenkwam. Op korte termijn hielp deze aanpak mij. Voor het gewenste effect op de lange termijn zal je natuurlijk iets anders moeten doen.

Heb je onlangs een afwijzing ontvangen? Wat heeft je toen weer op weg geholpen? Wat heeft een positief effect gehad op een volgende sollicitatie-activiteit? Als je van jezelf weet hoe je met tegenslagen omgaat, kan je dus keuzes maken die in positieve zijn bijdragen aan je kans op de arbeidsmarkt.

Zes inzichten ter overweging:

  • Gaat de afwijzing echt over jou? Of is het een algemene of standaard tekst? In dat geval is er vermoedelijk een betere kandidaat. Deze kandidaat heeft zichzelf  beter gepresenteerd. Dat betekent niet dat jij het niet kunt. Je bent niet gekozen, want je geschiktheid en kwaliteiten zijn onvoldoende in beeld gekomen. Daar is voor een volgende sollicitatie wat aan te doen.
  • Heeft de afwijzing een behoorlijk effect op je humeur? Misschien is het dan verstandig om deze dag aan iets anders te besteden en geen werk-zoekende activiteiten te ondernemen. Onbedoeld speelt de afwijzing namelijk een rol in het contact met anderen.
  • Analyseer en onderzoek hoe je het anders had kunnen doen. Door te kiezen voor het aanpakken van de tegenslag, geef je jezelf de kans meer te weten te komen en iets te leren. Daarmee zorg je voor ontwikkeling van je sollicitatievaardigheden.
  • Laat de afwijzing minimaal een dag rusten en neem dan contact op met de interviewer. Welke adviezen heeft hij of zij waar jij je voordeel mee kan doen? Vraag niet waarom jij het niet geworden bent, dit leidt tot een vervelend gesprek en levert je niks op. Door juist in dit gesprek voor een positieve aanpak te kiezen laat je zien dat je gemotiveerd en leergierig bent. Op termijn kan dat je ook wat opleveren.
  • Iedere sollicitatie staat op zichzelf, dat betekent dat je steeds weer opnieuw kans maakt (nieuwe ronde, nieuwe kansen). Laat daarom eerdere afwijzingen niet van invloed zijn. Rond het af, laat het achter je. Het zorgt voor ongewilde negativiteit als je er mee bezig blijft.
  • Soms is een vacature komen te vervallen of had een interne kandidaat voorrang. In dat geval ben je dus niet afgewezen. Je hebt gewoonweg geen kans gemaakt. Dit is niet leuk en voor je gevoel had je de moeite bespaard kunnen blijven. Dat vind de werkgever ongetwijfeld ook.

Hiermee wordt het wellicht wat dragelijker, maar leuk wordt het natuurlijk nooit! Wanneer je zo graag aan de slag wil, heeft iedere afwijzing impact. Daar is ook echt begrip voor. Misschien wel meer dan je denkt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s