Geen dikke huid? Ga netwerken.

Eindeloos solliciteren vergt veel. Je kan uren achter de computer doorbrengen om vacatures te zoeken. En het schrijven van een goede sollicitatiebrief neemt nogal wat tijd in beslag. Veel werkzoekenden zoeken nagenoeg fulltime naar werk, dat wil zeggen, zeker 5 volle dagen per week. Dat leuke activiteiten die energie geven er bij inschieten, wordt vaak voor lief genomen.

Terwijl juist die energie nodig is om een goede indruk te maken en enthousiasme uit te stralen! Afwijzigingen volgen elkaar op. Soms wordt er helemaal niet gereageerd op een sollicitatie. Dat is frustrerend en levert veel negatieve energie op. Dan is het misschien tijd om je aanpak eens onder de loep te nemen.

Ben je niet zo sterk in het schrijven van brieven? Zoek dan eens naar een manier die past bij jouw kwaliteiten. Leg je makkelijk contact en  zit je meestal niet om een praatje verlegen? Gebruik dit talent dan zeker bij het zoeken naar werk. Naast dat je er vast succesvoller mee bent, is de kans dat je via iemand anders werk vindt, ook vele malen groter. En ik vermoed dat je het met meer plezier zal doen, dan het formuleren van mooi volzinnen voor je sollicitatiebrief. Ga dus in gesprek. In de regel zijn mensen best bereid eens met je mee te denken. Vraag daarom niet om werk, maar om informatie.

Wist je dat:

  • minimaal 70% van de vacatures via-via worden ingevuld en dat maar 30% van de werkzoekenden naar deze onzichtbare vacatures zoekt? Door te netwerken ben je de publicatie van de vacature voor en daarmee voorkom stapels concurrenten.
  • er in veel gevallen middels referral recruitment naar nieuwe collega’s wordt gezocht? Medewerkers wordt vaak gevraagd mee te denken over het invullen van vacatures. Zorg dat jij in beeld bent.
  • je online en offline zichtbaarheid op de arbeidsmarkt essentieel is wanneer je werk zoekt? Laat het niet bij digitaal contact, maar stap ook eens ergens op af.
  • naast collega’s bijvoorbeeld ook buren, vrienden, sportmaatjes, familie, moeders op het schoolplein, de buschauffeur, pompbediende, caissière en medecursisten tot je netwerk behoren? Je netwerk is vaak groter dan je denkt. Maak eens een lijst van bedrijven waar je wil werken en gebruik LinkedIn om te kijken wie je daar kan introduceren, wellicht geeft dit nieuwe inzichten.
  • dat zeker 95% van de recruiters online zoekt naar geschikte medewerkers? En dat 89% via Linkedin vacatures invult? Je aanwezigheid op social media zoals Linkedin en Facebook is dus belangrijk.
  • je meer kans maakt op die leuke baan als je heel concreet online en offline weet te verwoorden wat je zoekt en waarom jij daar zo geschikt voor bent? Ga aan de slag met je elevator pitch en zorg dat je het paraat hebt, omdat je niet kan voorzien wanneer je het nodig hebt.
  • mensen meestal graag met je in gesprek zullen gaan om over hun werk te praten? Netwerken doe je niet per definitie met HR managers, juist mensen die jouw werk uitoefenen kunnen je beter van dienst zijn. Zij weten wat er speelt, wat er nodig is en wanneer kansen ontstaan.
  • jijzelf het contact met uitzendbureaus en werving&selectie bureaus moet onderhouden om meer kans te maken? Je digitaal inschrijven en dan wachten tot je wat hoort, zal geen baan opleveren. Laat zien dat je gemotiveerd bent en zorg dat ze je kennen. Alleen dan wordt er aan je gedacht wanneer er een passende vacature binnenkomt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s