Wat zit daar in je nek?

Ik begeef me met mooi weer graag op het strand en elk jaar ben ik weer verrast over de tatoeages die een flink deel van de lijven om mij heen versieren. Ja, ik noem het versieren. Want dat lijkt mij de bedoeling van zo’n tatoeage. Ik ben er niet op tegen, zeg ik er voor de duidelijkheid maar even bij. Mijn interesse gaat verder.

Niet zo lang geleden ben ik bij een tattoo shop binnengestapt. Want als je zoveel getatoeëerde lijven ziet, wat gebeurt er dan in die wereld?

Op touchscreens kan je afbeeldingen bekijken, gevarieerd van demonen tot bloemetjes en van bedrijfslogo’s tot gedichten. Noem het op en het kan allemaal in definitieve vorm op je lijf geplaatst worden. En waar moet dat dan komen? Ja, daar gaat deze blog over. Tijdens mijn werk heb ook op tatoeage-gebied veel gezien: armen, benen, nek, oren, hals en zelfs een compleet getatoeëerd hoofd. Naast een zichtbare tatoeage hadden ze nog iets gemeen; een werkloosheidsuitkering. Vooropgesteld dat iemand niet zijn baan verliest door een tatoeage, houdt mij wel iets anders bezig. Wat doet zoiets met je kansen op de arbeidsmarkt?

Met mijn bezoek aan deze tattoo shop hoopte ik iets wijzer te worden van de wereld van de tatoeages. En hoe er omgegaan wordt met ethiek. IJdele hoop, denk je misschien. Ik ben zeker een half uur in deze zaak geweest en heb de man die er werkt minimaal twee keer klanten zien weigeren, omdat er door hem op die zichtbare plekken geen tatoeage wordt gezet. Het ging om handen. Meisjes met een piercing-wens vroeg hij om een ID, alvorens hij de piercing wilde plaatsen. En ik heb hem zelfs advies horen geven over de plek van de tatoeage en welke indruk er mee wordt gewekt. Hij vroeg iemand wat hij later wilde worden en of hij nagedacht had over sollicitaties…. ‘want met een tatoeage op die plek kan je alleen nog putjesschepper worden’. Naast hygiëne en creativiteit had de medewerker van deze tattoo shop dus ook aandacht voor andere kwesties. Hij was zich bewust van het effect en maakte dat duidelijk. Misschien is het niet representatief voor de branche, maar ik was blij verrast.

Zichtbare tatoeages vertellen iets over je. Dat is vast ook de bedoeling. Maar als het uitleg behoeft, kan het op de arbeidsmarkt wel eens verkeerd uitpakken.

Uiteindelijk vroeg ik hem of hij ook rekening hield met de plaats van de tatoeage en het ouder wordende lijf. Veroudering heeft immers effect op de tatoeages. ‘Dat ziet er na verloop van tijd toch niet meer uit? Zeker op bepaalde plekken, kan ik me voorstellen’. Hij keek me wat meewarig aan. En toen kreeg ik een heldere les, rechtstreeks uit de coachingswereld…. Het gaat bij het plaatsen van tatoeages namelijk om het NU. Immers: ‘Wie in de toekomst leeft, wordt in het NU geregeerd door angst’.

5 gedachten over “Wat zit daar in je nek?

  1. Gewoon al je diploma’s en werkervaring op je voorhoofd laten tataoeren plus naam, telefoonnummer, emailadres. Opgelost toch?

  2. EenQR-code..kan… maar wordt dat niet erg lelijk op een voorhoofd? Voordeel van een getaoeerde QR-code is natuurlijk dat je het makkelijk kan updaten en aanpassen. Inderdaad, dat is lastiger met een getataoeerde CV op je voorhoofd. Ban er nog niet helemaal uit.. ik til het over het weekend heen (ook zo’n heerlijke lullige kantooruitspraak)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s