Als de brandweer!

Ik heb een rare gewoonte. Misschien vind je het wel een afwijking. Als ik op vakantie ben, dan wil ik lokale brandweerwagens zien. Ik zet ze op de foto, rijdend door de straat, tijdens brandjes op de camping of gewoon geparkeerd in de kazerne. Talloze foto’s vormen inmiddels samen een flinke collectie.

Niet overal ben je als liefhebber van de brandweerwagen zomaar welkom. Maar in Amerika wel. De kazernedeuren staan open, de brandweerauto’s staan uitnodigend te glimmen en er is altijd wel een brandweerman in de buurt om je te laten weten dat je echt wel even binnen mag komen om een foto te maken.

Zo raak ik aan de praat met brandweermannen. De manier waarop ze over hun werk en de bijbehorende brandweerwagens spreken, is indrukwekkend. Wat een toewijding. En er wordt ècht de tijd genomen om mij te informeren.

Deuren gaan open, lades met gereedschap worden tot de laatste tang toegelicht. Brandweerwagens zijn voorzien van meerdere slangen en kabels die verschillende doelen dienen. Electronica, verlichting; Er komt heel wat bij kijken. Sommige ladders kunnen wel 30 meter de lucht in. Verhalen over helmen en herkenning van collega’s bij calamiteiten, brengen hun verhalen in de gesprekken tot leven.

Altijd een bijzondere belevenis tijdens een vakantie. Mooi ook, omdat op een dergelijke plek mens en werk zo met elkaar verenigd zijn. En waar zulk belangrijk werk gedaan wordt. Een plek waar je bevlogenheid kan voelen.

Als loopbaanadviseur boeit me dat natuurlijk ook.

In mijn werk spreek ik vaak mensen die zich uitgeblust of opgebrand voelen. Het vuur is uit. Gedoofd door omstandigheden, onoplettendheid, angst, een gemiste kans of gewoon door het verstrijken van de tijd.

Eigenlijk zou iedereen zo af en toe op zoek moeten gaan naar de brandweerman in zichzelf. En niet om het vuur te doven, maar om het eens flink en beheersbaar aan te wakkeren. In de wetenschap dat je de middelen bij je hebt om zelfstandig het vuur te controleren, ervaar je namelijk weer plezier in je werk.

Energie, toewijding, en opgaan in je werk zijn ingrediënten om succesvol te zijn in je werk en succes te ervaren. Stil staan bij je vitaliteit, je al dan niet aanwezige enthousiasme en wat je echt boeit, is aan te raden. Preventief. Om het vuur aan te houden. Hoe zit het met jouw vuur? Welke bestanddelen vormen jouw vuur? En wat heb je nodig om het aan te wakkeren?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s