Fietsenmaker, ik wil Thunderkings.

Slechts een paar uur per jaar mag het. Vuurwerk afsteken. Het is over het algemeen mooi om naar te kijken. De explosieve variant valt bij sommigen zelfs nog meer in de smaak. Je houdt er van of niet, maar ontkomen doe je er niet aan. Eind december is het weer zo ver. Mij houdt het eigenlijk niet zo bezig.

Wat mij wel intrigeert is de plek waar het verkocht wordt.

De winkel bij mij om de hoek, waar normaliter fietsen staan, verandert een paar dagen voor de jaarwisseling in een bunker. De medewerkers draaien overuren. In het hele jaar zijn er vermoedelijk niet zoveel klanten in de winkel geweest als in die paar dagen voor 31 december. Klanten in een wachtrij die helemaal niks willen weten over een fiets.

Thunderkings, Freewheelers en Royal Cannons? ….Huh?!

In die paar dagen per jaar gaat het bij de fietsenmaker alleen nog over vuurwerk. Om explosieven met namen die tot de verbeelding spreken. Thunderking, Freewheeler, Royal Cannon, Salute, Chaos of Matrix. Vuurwerk met omschrijvingen als ‘een perfect uitgevoerde Pyromould cake met mooie willow-effecten die afgewisseld worden door ronde coconut effecten’.

Ik vraag me ieder jaar weer hetzelfde af. Je werkt in een fietsenwinkel. Je hebt verstand van fietsen. En dan, het is maar een kwestie van dagen, maar toch…  je vertrouwde omgeving, normaliter gevuld met producten waar je gepassioneerd over kan vertellen, verandert in een munitieopslag. Je staat plotseling vaders met hun kroost te adviseren over single shot mortiertjes met een nitraatknal. Of zou voor een jong gezin een mooie mix van palmen, time-rains en peonies een veel betere keuze zijn? Liever 50 schoten met 400 gram kruit? Zegt u het maar…..

img_2030

Hoe zou dat zijn? Je doet je werk met plezier en je beschikt over specifieke kennis en vaardigheden. En dan verwacht je werkgever een paar dagen per jaar plotseling dat je verstand hebt van iets heel anders, iets waar je wellicht helemaal niks mee hebt…. Of werkt het niet zo? Is de winkelmedewerker een paar dagen vrij en komen er tijdelijk uitzendkrachten om het vuurwerk aan te prijzen? Echte liefhebbers van vuurwerk?

Het is gelukkig niet aan de orde, maar bij vuurwerk ligt mijn grens. Ik wil geen vuurwerk aanprijzen en verkopen. Ik zou het ook echt niet kunnen.

Veranderingen in je werk; waar ligt jouw grens?

Bijblijven in je vakgebied, persoonlijke ontwikkeling en meebewegen met de veranderingen in de organisatie, het is belangrijk om je werk te behouden. Aanpassingscompetenties zijn essentieel. Goed kunnen omgaan met veranderingen zorgt er immers voor dat je inzetbaar blijft.

Maar de fietsenmaker die geen zin heeft in Thunderkings en Freewheelers hikt nu al aan tegen de dagen die komen gaan.

Herkenbaar? Vraag jezelf dan eens af:

  • Waar houdt het voor jou op?
  • Is die grens misschien zelfs al bereikt?
  • Past je werkomgeving eigenlijk niet meer bij je?
  • En geldt dat voor meer dan een paar dagen per jaar?

En? Dan is het misschien wel tijd om na te denken over wat goede voornemens voor volgend jaar. Voornemens over een veranderingen die je werkplezier ten goede komen.

Er zijn veel verschillende activiteiten te ondernemen die zorgen dat je weer grip krijgt op je loopbaan. Er zijn talloze boeken die je een eind in de juiste richting kunnen helpen. Een gesprek met een HR-adviseur kan heel ook nuttig zijn. De medewerkers die ik spreek worden vaak door hen doorverwezen.

Wat neem jij je voor?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: